Folkdanslagets evenemang

Folkdanslagets evenemang 

Hösten 2013

Stadsvandring 13 oktober
Studiegruppen om Stockholm har forsatt att träffas under hösten. Terminens första vandring gick på Kungsholmen runt Fridhemsplan, Mariebergsgatan, Stockholms Sjukhem, S:t Görans sjukhus och S:t Görans kyrka, vidare Fleminggatan förbi S:t Eriks ögonklinik, området kring f.d. S:t Eriks sjukhus, Tekniska Nämndhuset mot Kungsbroarna. 
Studiegruppen har sedan dess studerat trakten kring S:t Eriksplan, Atlasområdet, Rörstrand och Birkastan. Datum för nästa vandring bestäms senare. 
Biobesök 17 oktober
Biobesöket på SF Söder lockade 8 personer. 5 såg The Butler och 3 såg Monica Z. Vid eftersnacket när vi fikade på Waynes coffé konstaterade vi att bägge filmerna var mycket sevärda. 
 
Luciafest 14 december
Även i år hölls Luciafesten i Lilians festlokal i Sickla. Festkommittén bestodv Annica, Ann-Lis och Gudrun, med stöd av 3 Ben: Björn, Bosse och Bengt samt Lilian förstås. 
Som vanligt bjöds på risgrynsgröt, julvört med skinka och ost, öl/julmust och kaffe med goda lussekatter och pepparkakor.
Vi sjöng luciasånger och lät vårt ”lilla luciatåg” vandra runt.
Vi hade tipspromenad med 8 kluriga julfrågor som Ann-Lis snickrat ihop.
Så småningom kom tomtemor (Annica?) och det blev julklappsutdelning till alla snälla ”barn”.
Lilian tackades med en liten chokladask och den stora äran att städa efter oss!
Vi var 17 deltagare, bl.a. våra gamla medlemmar Janne och Madde Holmström – ett kärt återseende efter många år. 
 
 

Våren och sommaren 2014

Knutfest 11 januari
2014 års första evenemang sammanföll med vinterns entré, snö och minusgrader för första gången denna vinter. Inne hade vi det varmt och gott. Denna gång samlades 16 personer hemma hos Siv och Bengt i Rågsved. Som vanligt dukades det upp en läcker buffé av allehanda slag. Småvarmt, kallskuret, goda ostar samt underbar dessert Som avslutning kaffe med tårta. Kvällen förflöt under trevlig samvaro och ingen behövde halka iväg till tunnelbanan utan vi kunde samåka hem i bilar.
 
Konståkning 2 februari
Söndagen den 2 februari åkte 9 kurrar med SLs konstvisning i tunnelbanan. Resan började vid Fridhemsplan.
På perrongen i Kristineberg finnas en skulptur i brons och betong, ”Resande med djur” av Carina Wallert från 1991 och vid Thoridsplan såg vi solen för första gången på länge, nämligen ” Solrelief på spårväggen” av Huck Hultgren. Där finns också klinkerklädda väggar med pixlade symboler från 2008, vilka har ersatt de tidigare målningarna med tema ”Tomas Thorild, geni, snille, tänkare från 1998. Detta p.g.a. klotter, målningarna tålde inte upprepade saneringar. Tråkigt. På Odenplan finns en utställningsmonter på plattformen där man visar elevarbeten från olika konstskolor i Sverige. Vid Rådmansgatans uppgång mot Tegnergatan kan man se emaljarbeten med anknytning till August Strindbergs liv. Hötorget slutligen visar upp en välbevarad 50-talsarkitektur. T.o.m. de orangemålade papperkorgarna är original.
1998 tillfördes ytterligare en dimension när konstnären Gun Gordillo skapade ljusslingor med 5 olika vita nyanser i taket över plattformen.
 
Vinprovning 6 februari
Vi träffades 10 kurrar hemma hos Gudrun och Bengt där vi provade vi fyra mousserande viner, som vanligt under ledning av Bengt Klaar.
Det var två äkta champagner, Taittinger Nocturne och Massé Brut, en spansk Cava, Anna de Codorniu och Chill Out Sparkling ett franskt mousserande vin.
Efter mycket doftande, smakande och tittande på färgen kunde vi konstatera att som vanligt kunde ingen placera alla fyra rätt. Den godaste var också svår att hitta men de flesta höll nog ändå på den dyraste denna gång, nämligen Taittinger Nocturne.
Sivs goda pajer samt kaffe med Gudruns kladdkaka avslutade den trevliga kvällen.
 
Hantverksvandring 6 mars
Vid Evert Taubes staty på Järntorget i Gamla Stan träffade vi, 8 kurrar, vår guide Åke. Han tog oss med på en vandring till fyra olika hantverkare som har sina företag runt om i Gamla stan. Först till Sticka, stickat och skinn på Österlånggatan och en dam som stickar plagg enligt egna mönster. Hon använder flera udda material som fibrer från bananträd som spunnits till garn och mjölkfibrer av vanlig mjölk. I samma lokal finns också en skinnhantverkare som lärde oss skillnad på skinn från olika fårraser.

Nästa var silversmeden Josefine Davidsson vid Järntorgsgatan. Hon berättade om sitt arbete med drivning och lödning av silver. Hos modisten Mode Rosa vid Västerlånggatan fick vi fick prova hattar och även veta hur modisten bygger upp stommen till hattar.
Sista anhalten var trasmattväveriet Norna på Stora Nygatan. Både gamla trasor men även nya vita lakan som färgas i önskad kulör används. Mönster och färger görs i dator för att man skulle se hur resultatet kommer att bli. En speciell torkmatta var gjord av vanligt hårt rullat tidningspapper i c:a 1 cm tjocka rullar och som vävs med mycket tätt sittande varptrådar för att bli hållbart.
Som avslutning berättade guiden om mordet på Axel von Fersen vilket skedde i kvarteret.
 
Bowling 8 april
Årets bowlingkamp avgjordes denna gång i S:t Göranshallen.

Vi var 8 entusiaster som mötte upp för spel. Ann-Lis, Bosse, Siv, Bengt K, Nina, Magnus, Annica och Björn.
Det fungerade länge med spelet, ibland strike, ibland rännan, men det är väl så amatörerna gör. Det var en jämn kamp mellan oss alla. Tyvärr fick ena bana avbrott med käglorna som spärrade maskineriet, vilket gjorde att vi inte hann spela lika många omgångar. Därför utnämnde vi inte någon klubbmästare i denna tävling. Vi får väl köra i höst igen. Efteråt åt vi en bit mat tillsammans i bowlingcaféet. Det satt bra efter allt spelande.
 
Slitvargsresa 30-31 augusti
Verksamhetsåret avslutades sedvanligt med en slitvargsresa, denna gång till Bergslagen och Söderbärke där Kicki och Janne Norlén bor sedan ett par år. Vi sammanstrålade på torget i den trevliga lilla staden Norberg. Först Nya Lapphyttans friluftsmuseum med rekonstruerade byggnader och masugn från 11-1300-talen. Vidare till bergsmansbyn Vad och en gammal bergsmansgård med bevarade interiörer från 1600-1800-talen. På kvällen samkväm runt härden med sång och en och annan bergslagsskröna. Efter frukost på söndagen fick vi prova på att ro kyrkbåt. Med tio ganska vana roddare fick vi upp en ansenlig fart och vår styrman, som varit orolig när han fick höra att det skulle komma stockholmare, blev imponerad av vår rodd. Därefter en titt i ett litet konstmuseum med snidade träföremål innan färden gick hemåt igen. Vi var 15 kurrar som deltog. Läs hela reseberättelsen under Artiklar i menyn till vänster.
 
 

Epikuréerna

Se eget program.

 

Tidigare evenemang